Er is spannend nieuws over glasvezel dat invloed kan hebben op jouw internetverbinding. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die ervoor zorgt dat alles eerlijk blijft op de telecommarkt, is bezorgd over de mogelijke overname van een groot deel van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber door Glaspoort. Glaspoort is een samenwerking tussen KPN en een pensioenfonds, en ze willen wel 200.000 glasvezelaansluitingen overnemen. Maar de ACM vraagt zich af of dat wel goed is voor ons als consumenten. Waarom? Nou, dat lees je hieronder!
Inhoudsopgave
Waarom maakt ACM zich Zorgen?
De ACM is bang dat KPN te machtig kan worden op de glasvezelmarkt als deze overname doorgaat. Glaspoort is eigenlijk onderdeel van KPN, en als ze zoveel aansluitingen van Delta overnemen, kan KPN misschien wel de baas worden in bepaalde regio’s. Dat zou betekenen dat er minder keuze is voor jou en mij. Minder concurrentie betekent vaak dat bedrijven minder hun best hoeven te doen, en dat kan leiden tot hogere prijzen en minder goede service. En dat willen we natuurlijk niet!
Wat is Glaspoort en wat doet ze?
Glaspoort is in 2021 opgericht om glasvezel sneller beschikbaar te maken in Nederland. Dit klinkt natuurlijk supergoed, want wie wil er nou geen supersnel internet? Maar de ACM merkt op dat KPN de laatste jaren steeds meer kleine glasvezelnetwerken heeft overgenomen. Hierdoor krijgen ze steeds meer controle over het netwerk. Andere internetaanbieders, zoals Odido en Budget Thuis, kunnen hierdoor in de knel komen. Dit is niet gunstig voor ons als consumenten, want minder aanbieders betekent minder keuze en vaak ook minder voordelen.
Minder keuze, hogere prijzen?
In Nederland heb je nu vaak de keuze uit meerdere internetaanbieders, zoals KPN, VodafoneZiggo, Delta / Zeelandnet, en Open Dutch Fiber. Maar als Glaspoort een groot deel van het netwerk van Delta overneemt, kan dat betekenen dat je in sommige delen van het land nog maar twee aanbieders hebt in plaats van drie of vier. Minder concurrentie zorgt ervoor dat prijzen omhoog kunnen gaan en dat de kwaliteit van de service minder kan worden. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor onze portemonnee en voor de kwaliteit van ons internet!
Wat gaat er nu gebeuren?
Voordat deze overname mag doorgaan, moeten Glaspoort en Delta een vergunning aanvragen bij de ACM. De toezichthouder gaat dan onderzoeken of deze overname wel eerlijk is en geen nadelige gevolgen heeft voor de consument. Als de bedrijven de aanvraag indienen, heeft ze dertien weken om een besluit te nemen. Deze periode kan verlengd worden als er meer vragen zijn of als extra informatie nodig is. Het blijft dus nog even spannend of de overname door mag gaan of niet.
Wat betekent dit voor jou?
Als je houdt van snel internet (en wie doet dat niet?), is het belangrijk om te weten wat er speelt. Meer glasvezel klinkt fantastisch, maar als het betekent dat één groot bedrijf te veel macht krijgt, kan dat slecht zijn voor de prijzen, de snelheid en de service. Daarom kijkt de toezichthouder hier kritisch naar. Het is belangrijk dat er een oplossing komt die voor iedereen werkt, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van supersnel internet tegen een eerlijke prijs. We willen immers allemaal snel, betrouwbaar en betaalbaar internet!