uMail Leiden

umail leiden webmail inlogscherm via office365

De universtiteit Leiden, afgekort tot UL, gebruikt uMail Leiden voor alle communicatie met haar studenten. De medewerkers van de universiteit hebben naast hun werkmail account nog een tweede account, namelijk de uMail Leiden mailbox. De studenten ontvangen een studentenaccount waarmee ze toegang krijgen tot verschillende voorzieningen. Uiteraard kan uMail worden gebruikt, maar daarnaast ook uSis, Blackboard en de bibliotheekcatalogus. Bovendien kan je met een uMail account inloggen op de werkplekken overal op de universiteit. In de volgende paragrafen wordt uitgelegd hoe uMail in zijn werk gaat en hoe je ermee kunt inloggen, mailen en dergelijke via Office 365 en Brightspace.

Studentenmail: Inloggen op uMail Leiden

Om in te loggen op je universitaire studentenmailbox uMail account volg onderstaande stappen:

  1. Ga naar: https://outlook.office365.com/ of klik hier.
  2. Vul je Microsoftaccount in. Deze is opgebouwd uit ULCN-gebruikersnaam + @vuw.leidenuniv.nl
  3. Druk op Next;
  4. Vul je wachtwoord van je ULCN-account in;
  5. Druk op Sig in;
  6. Bevestig je inlog met Microsoft Authenticator.

Zo voorkom je inlogproblemen

Wanneer er zich iemand aan de UL bevindt met dezelfde initialen en achternaam wordt er een nummer achter geplaatst. Als student kan je de uMail door laten sturen naar je privé e-mail adres. Medewerkers van de UL gebruiken hiervoor hun werkmailbox. Er zijn echter wel enkele spelregels aan verbonden. Zo log je in op je uMail-account en ga je naar de instellingen. Klik op E-mail en stel een nieuw filter in door de forwardregels in te vullen. Wanneer je alle regels hebt ingevuld geef je als laatste aan naar welk e-mail adres er moet worden doorgestuurd.

Houdt er echter rekening mee dat de mails direct na het door sturen van uMail worden verwijderd. Desgewenst kan je dit via de instellingen aanpassen.

Medewerkers account

Alle medewerkers van de UL krijgen 2 e-mail adressen. De eerste is de Microsoft Oulook werkmailbox en de tweede wordt gevormd door de uMail Leiden mailbox. De werkmailbox wordt gebruikt als je primaire e-mail adres en is het de bedoeling via uMail te mailen met de studenten. Medewerkers kunnen ervoor kiezen om het uMail account door te laten sturen jaar het werkmailaccount.

uMail account voor studenten

Voor elke student wordt er een uMail adres geregeld en wordt er toegang verleent tot de mailbox. Deze uMail mailbox wordt door de universiteit gebruikt voor alle communicatie via e-mail. Het is voor studenten mogelijk om de e-mails door te sturen naar het privé e-mail adres. Hoe je dit moet doen wordt hieronder uitgelegd.

Voorwaarden doorsturen uMail

Aan het doorsturen van uMail zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet het voor iedereen duidelijk zijn dat het doorsturen en instellen van uMail voor eigen risico is. De universiteit van Leiden behoudt zich het recht voor om de mailforward op te heffen. Of berichten goed worden ontvangen op het door jou aangegeven e-mail adres valt niet onder de verantwoordelijkheid van UL. Je behoort zelf in de gaten te houden of je mailbox niet volloopt. Ledig deze op tijd om problemen te voorkomen.